En minnesbank av dofter

Det är intressant hur alla våra sinnen är involverade med minnen. När du hör en viss sång kommer du ihåg den första gången du träffade din man. Eller så är det en doft som får dig att minnas somrarna med familjen. Du hör ett ljud som för dig tillbaka till skolan, och så vidare. Alla de här intrycken är viktiga, de är en del av ditt liv.

En del samlar på dofter eller ljud. Det är inte så lätt när det handlar om dofter, men samtidigt ett väldigt intressant tilltag. För de flesta är det inte så sofistikerat. Men de väljer gärna sina parfymer eller hudvårdsprodukter noga. Med dofter som gör att de känner sig väl till mods. Varje dag skapar du nya minnen, och då är dofterna viktiga.

Ett stort urval av dofter

Om du tänker efter är hela världen fylld av olika dofter. Ibland varnar de folk för faror, eller otrevliga saker. Maten som blivit dålig luktar, vilket är ett skydd mot matförgiftning. Bilar och bussar luktar, likaså parker och trädgårdar. På gott och ont är du omgiven av dofter hela tiden. Sedan har du de som du väljer själv, parfymer som gör dig glad till sinnes. Allt fler handlar online, det är bekvämt och smidigt.

Här är urvalet verkligen stort. Varje år framställer experterna nya dofter. De är nästan konstigt att det inte tar slut, men kombinationerna är så många. För parfymer är komplexa, de består inte av bara en doft. I stället är de en kombination av dofter som tillsammans bildar en speciell och enastående parfym. Lär känna olika parfymer så du hittar rätt doft för just dig.

Din egen doft

De flesta har en parfym som de känner lite extra för. Som du kanske önskar dig i julklapp eller köper i tax-free butikerna. När den tar slut fyller du på med nya flaskor. Det behöver inte vara någon speciellt känd parfym, det viktiga är att det är något du själv tycker om. Företaget som skapar doftminnen som är personliga.

Samtidigt är det ofta härligt att ha lite olika dofter till hands. Du kanske vill variera, och inte ha samma parfym varje dag. Många har en favoritdoft som bara är till för speciella tillfällen. Och en annan parfym som de också trivs med, men kanske inte lika mycket. Den är helt okej för jobb och fritid.

Prova dig fram och var inte rädd för att testa något nytt. Du vet inte om din nya favoritdoft finns runt hörnet. Många väljer att prova inom samma grupp, för parfymer kan klassificeras på flera olika sätt. Blommiga eller lite tyngre, med kryddor eller fruktiga övertoner.

Ha det kul med parfymer

Det är roligt att prova parfymer. Att se hur de reagerar med din hud, och hur de doftar efter en halv timme eller så. Samtidigt är det kul att inte alltid ha samma. Många väljer parfymer som passar kläderna. Det fungerar bättre än du tror. Och hela tiden bygger du på din minnesbank med olika dofter och intryck.